
Σάλιο και τερηδόνα
April 22, 2022
Ανατομία των δοντιών
April 22, 2022
Ίσως έχετε ακούσει ασθενείς με τερηδόνα. Ίσως έχετε ακούσει διαφημίσεις με προϊόντα που αποτρέπουν αυτή τη πάθηση. Τι είναι, όμως, και τι μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε;
Τι είναι η Τερηδόνα
Η Τερηδόνα είναι μία χρόνια ασθένεια των σκληρών ουσιών των δοντιών δηλ. της αδαμαντίνης (σμάλτου), της οδοντίνης και της oστεϊνης.
Προσβάλει πρώτα την αδαμαντίνη και κατόπιν την οδοντίνη που Προστατεύει τον πολφό. Προσβάλει όλα τα άτομα, όλες τις ηλικίες, όλα τα φύλα, όλες τις φυλές και κοινωνικές τάξεις.
Η τερηδόνα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες των πόνων και των καταστροφών στα δόντια και τους άλλους ιστούς του στόματος.
Πώς προκαλείται η Τερηδόνα;
Για να δημιουργηθεί η τερηδόνα χρειάζονται δύο πράγματα:
- Τροφές και, μάλιστα, υδατάνθρακες.
- Μικρόβια, τα οποία με ορισμένες ουσίες που παράγουν, τα ένζυμα, προκαλούν ζύμωση των υδατανθράκων που έχουν κολλήσει πάνω στα δόντια.
Από τη ζύμωση αυτή παράγονται οξέα, από τα οποία κυριότερο είναι το γαλακτικό οξύ.
Δεν είναι τα μικρόβια αλλά τα οξέα
Δεν είναι, δηλαδή τα μικρόβια που προκαλούν την καταστροφή στα δόντια, αλλά το γαλακτικό οξύ, το οποίο διαλύει την αδαμαντίνη (σμάλτο), αφαιρώντας από αυτή το ασβέστιο.
Κατόπιν και στο σημείο αυτής της αδαμαντίνης που έχει υποστεί την πρώτη επίδραση του οξέος, κολλούν πιο εύκολα οι τροφές, παράγεται καινούργιο γαλακτικό οξύ το οποίο ανοίγει μια πιο βαθιά κοιλότητα.
Στην κοιλότητα αυτή μαζεύονται ακόμη πιο εύκολα τροφές και μικρόβια, τα οποία συμπληρώνουν με την δράση τους την καταστροφή προχωρώντας και μολύνοντας συγχρόνως τον πολφό του δοντιού.
Οι υδατάνθρακες
Βρίσκονται κυρίως στα φυτά. Υδατάνθρακας π.χ. είναι η ζάχαρη. Πιο σύνθετη μορφή είναι το άμυλο, το οποίο βρίσκεται στο ψωμί, τις πατάτες, το ρύζι , τα μακαρόνια και τα λαχανικά (αλλά σε μικρή ποσότητα).
Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι μικρόβια βρίσκονται πάντα μέσα στο στόμα, αλλά και εισάγονται, επιπλέον, με όλες τις τροφές που τρώμε.
Αναμειγνυόμενες, λοιπόν, οι τροφές με τα μικρόβια του στόματος κολλούν σε ορισμένες περιοχές του δοντιού και εκεί προκαλούν την καταστροφή τους, η οποία αρχίζει από τα 10 πρώτα λεπτά και διαρκεί περίπου μια ώρα, ώσπου δηλαδή να εξουδετερωθεί το γαλακτικό οξύ από το σάλιο.



